Stenars egenskaper

Kristaller - Moder Jords sköna frukter

2015-05-30 12:56 #0 av: Magi-cat

I äldre traditioner brukar kristaller kallas Moder Jords blod eller celler. Alla stenar berättar en historia, på sitt sätt, och varje sten är unik i energi, färg och form.

Kristaller – Moder Jords sköna frukter

Kristaller har väl alltid fascinerat människan. De har använts, och används fortfarande, som smycken och amuletter, healing och kanske i ritualer. 

I äldre traditioner brukar kristaller kallas Moder Jords blod eller celler. Alla stenar berättar på sitt sätt en historia,  och varje sten är unik i känsla, färg och form. De kan ge oss perspektiv, jordförbindelse och lugna stress.  Allt är ett samspel.

För Jorden går tiden mycket långsamt. När man håller i en sten så håller man också en bit, miljontals år, av jordens historia. Stenar borde behandlas med vördnad…

Barn älskar ofta stenar och många brukar ha stensamlingar i sina rum. 

Behövs stenar/kristaller? Är det inte tankens kraft som är det viktiga? 

En del traditioner säger att varje sten har en ”ande” eller ”själ”. Man kan då fylla den själv med energi eller fylla på sig med dess vibrationer. De verkar fasta, men mitt i allt den välordnade strukturen finns space, tomrum – fältet. Där i tomrummet i det vibrerande gittret finns medvetandet, stenens själ eller fältet där allt står i kommunikation med vartannat. Den talar till oss och stämmer vibrationerna. 

En del kristaller används som beskydd.

Vill man "programmera" sin kristall uttalar man en positivt laddad affirmation.

Naturligtvis måste man inte gå till Dyra Kristallaffären för att köpa sin sten. Man kan hålla utkik på skogsturen och se om någon sten talar till en och vill följa med hem…:-)

Kristaller i nutida teknik

I modern teknik står vi oss slätt utan kristaller. I kretskort är de oumbärliga, i smarta kort ska de finnas med för att det hela ska fungera, i klockor, chips och kretsar och allt vad det är….. Kvarts (SiO2, kiseldioxid) används mycket inom elektronik eftersom den är piezoelektrisk* och kan förvandla mekanisk energi till elektrisk. Det är fascinerande, - ett slag, en knuff blir elektricitet under rätt omständigheter…Det gör den till en perfekt tryckmätare och kan styra frekvensinställningen i radio och TV t.ex.

Mycket av vår kommunicerande elektronik är beroende av kvartskristaller. En intressant tanke är att vår tallkottkörtel även innehåller kisel. Tallkottkörteln har nära samband med tredje ögat, det chakra som förknippas med inre seende.

Vad är egentligen en kristall?

Själva ordet kommer från grekiskans krystallos som i sin tur kommer från kryos, dvs is. Det kommer sig av föreställningen att bergkristall var så hårt frusen is att den inte kunde smälta.

Enligt Bonniers svenska ordbok är en kristall:

En ”fast kropp med plana ytor, där atomerna bildar ett regelbundet tredimensionellt mönster”. Regelbundenhet, symmetri, verkar alltså vara ett nyckelord. Om ”kristallen”/stenen inte har denna regelbundenhet kallas den amorf (formlös). (av morf – form)

Kristallerna är symmetriska utanpå på ett karakteristiskt sätt. De kan vara tvåtalig, tretalig, fyrtalig eller sextalig. Även inuti är kristallstrukturen symmetriskt ordnad. Varje atom har sin plats och sin bindning till grannarna.

Kristallerna ”växer” på olika sätt i jorden och bildar sina karakteristiska formationer. De vackraste är inte särskilt vanliga. De växer under speciella betingelser och blir följaktligen dyrbara och eftertraktade. Tyvärr förstörs många i hårdhänt modern gruvdrift. Man skulle önska att de skördades med hänsyn.

Exempel på organiska stenar är t.ex. bärnsten. Den är en fossil kåda som kan innehålla blad eller t.o.m. insekter, som en liten tidskapsel från den tiden som vi kan titta in i.
Bärnsten sägs förmedla en varm och solig energi. På medeltiden lär man ha bränt den som rökelse.

Diamant, denna drottning av ädelstenar är jordens hårdaste mineral och används på många ställen inom industrin, i borrar och skalpeller, vid sågning och polering. Och så vackra smycken förstås.

Ändå är diamanten kemiskt samma ämne som grafit, ett så löst material att det används i blyertspennor. Allt beror på hur kolatomerna är ordnade.

Turkos har använts av nordamerikanska urbefolkningen och tibetanska schamaner för skyddande och andliga egenskaper. Den sågs som en bra sten vid resor.

Turkosen är lite annorlunda än kvartsmineralet. Den är kryptokristallin, utan kristallplan och gitter, och bildas sekundärt då sura vattenlösningar filtreras och oxiderar andra mineral. Den får sin blågröna färg av koppar.

Inte alla turkoser man köper idag är äkta.

Källor och läs-mer-tips:

Cassandra Eason: Kristallernas kraft

Judy Hall: Bli trygg i dig själv – upptäck kristallernas nagiska kraft

Lone Hertz: Kristallernas förunderliga värld

Samt: (som jag tyvärr inte läst själv ännu)

Marie Nilsson: Stenar, kristaller, mineraler och deras magiska kraft

bilder från www.publicdomainpictures.net

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2015-06-25 11:13 #2 av: Valkyrija

Superbra artikel! Blomma

Vänligen, sajtvärden Alyssa Hjärta

Blomma - Travhästen söker medisar! - Blomma
Sajtvärd för NyhedendomStenarSocialt stöd och Travhästen.
Medis på Huskatter och Råttor

Anmäl
2015-06-26 07:46 #3 av: Kayenta

Alla tiders intressant läsning och suveränt bra artikel,tack Magi-cat för underbar information Cool


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.