Min samling

Min nya skatt!

2016-04-04 22:34 #0 av: Artlink

En god vän skrev till mig på FB och berättade att någon lagt ut kristaller på vår lokala köp- och-säljgrupp. Jag kikade in där och det var en man som ville ha hjälp med värdering. Jag skrev lie gissningar från den dåliga bild som låg uppe med hullerombullerstenar i en låda. Skrev också att jag PM:at honom och att jag osett kunde ge 500.- för låda, men han hade inte ens skrivit att den var till salu. Ja, det var lite fräckt gjort! Ja såg några medelstora kluster, men jag skrev att det var svårt att värdera innan man sett kvalité, storlek och artbestämt allt.

I PM:et skrev han att han kunde skicka fler bilder och jag bad honom lägga en enkrona bredvid för att kunna uppskatta storleken. Hela lördags kvällen gick åt till att numrera bilder och skriva lista. Det var mer än jag trodde och finare kluster än jag först förstått. Listan kom upp i långt över 1000.- totalt, men då hade jag flera som jag inte kunde veta för jag visste inte vad det var och det var en facettslipad klar gul sten som skulle kunna vara cirtin men också beryll. Den föreslog ja att han skulle ta till en juvelerare för att få certifierad.

Han var glad och tacksam för min hjälp och sa att om han tar ur den lilla gula så kunde jag få det andra för 500.- och han erbjöd sig att leverera lådan dagen efter Förskräckt!!!! verkligen en trevlig man! Han tog med sig hela familjen och stannad på långfika så vi fick prata ordentligt.

Han berättade att de hade köpt ett hus som dödsbo. Mannen som bott där var mineralsamlare och en känd gymnasielärare på orten som de flesta från den skolan har haft. Han sa att det fanns massor med stenar och kristaller men det tog de anhöriga hand om. En tid efter de hade flyttat in hittade de en massa sten under bråten som låg kvar i källaren. -Sånna där du har där, sa han och pekade på samlingen jag har med trumlade stenar. 

-De kastade vi ut i grusgången.

Storgråter Hur kan man göra så!!! Jag kommer och plockar! Sa jag.

-Nä, det går inte. efter det har vi grävt för ny dränering så de ligger spritt och rätt djupt nu, sa han. Farsan fick välja det han ville ha och den här lådan är det som blev kvar.

Så jag hade, enligt dem, köpt "skräpet" för 500.-

Det var en spännande låda jag fick i min famn. Hela eftermiddagen igår gick åt till att fotografera, reptesta, strecktesta och slå på nätet.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-04-04 22:37 #1 av: Artlink

Med experthjälp från erfarna och kunniga vänner ha jag fastställt att detta är vad jag misstänkte vara, ett apofyllitkluster

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-04-04 22:43 #2 av: Artlink

Pyriter. Några i jätteformat!!!

Det som ser blått ut är silvrig metall som jag ville h på bild bredvid en gul pyrit som jämförelse och framför dem ligger ett guldnugget Glad

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-04-04 22:46 #3 av: Artlink

Detta är en kombination av ametister och fluoret i samma sten! 

- Ja, jag har sett dem så de finns men inte i varje gathörn, som min norska vän sa.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-04-04 22:46 #4 av: katsy

Så fina!
Ibland ska man ha tur :-)

Anmäl
2016-04-04 22:47 #5 av: Artlink

Hinner inte mer nu, sängen kallar Gäspar

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2016-04-05 07:48 #6 av: Magi-cat

Så alldeles underbara stenar Kär och vad bra att du tog hand om dem! 

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.