Identifikation av stenar

vad är detta för sten?

2016-07-02 16:15 #0 av: fridasten

Hittade den i trädgården när vi grävde.  Någon som kan identifiera den?

Hoppas på att den är värdefull så jag äntligen kan bli miljonär.

Anmäl
2016-07-09 09:26 #1 av: Artlink

Gör några undersökningar:

Rita ett streck med stenen på en gammeldags porslinspropp eller en oglacerad porslinsskål, tex på undersidan. Streckfärgen avslöjar metaller bland annat

Testa om den är magnetisk. Använd en ganska stark magnet för i bland kan det var inslag av järn och då märker man det inte om inte magneten är tillräckligt stark.

utseendemässigt ser den magmatisk ut iom bubblorna. Det innebär att stenen en gång har varit smält. Antingen som vulkanisk lava, eller via människan i tex masugnar. Obsidian finns som i tex grönt och svart blanda annat och är magmatisk sten, påminner om glas. Slaggprodukter efter mineralvinning av tex järn är också glasartad och finns i diverse nyanser från svart, ljusblått till buteljgrönt. 

MEN den ser inte ut som glas utan mer som metall. Det har ett blänk. Jag tror strecktest och magnettest rätar ut en del frågetecken.

Man kan repa i biten med en vass kniv också för att kolla av hårdheten enligt Mohns skala

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.